Hoppa till sidans innehåll

3. FORTSÄTTA I BÅGSKYTTESKOLAN


3.1 Bågskytteskolan

Du som är junior* har möjlighet att följa Bågskytteskolan men kan också välja att träna på egen hand.

Är du junior och har skjutit förr eller är aktiv i annan förening är du också välkommen att följa Bågskytteskolans träning om du vill.
* Du är junior t.o.m. det år du fyller 20 och gränsen mellan junior och äldre dras från det år du fyller 21 oavsett när på året du är född.

I Bågskytteskolan tränar nya skyttar tillsammans med mer erfarna skyttar. På så vis kan våra nya medlemmar och våra mer erfarna medlemmar lära känna varandra och förhoppningsvis kunna lära av varandra.

Medlemsavgift

Du som fortsätter i klubben efter genomgången Grundkurs betalar ev. mellanskillnad mellan kursavgift och ordinarie medlemsavgift, du får alltså tillgodoräkna dig kursavgiften. Avgiften betalas till klubbens Plusgirokonto.

För dig som inte gått via Grundkursen gäller att du betalar ordinarie medlemsavgift.

- Läs mer om klubbens medlemsavgifter här.

 

3.2 Träningstider

• Bågskytteskolan tränar på torsdagar, kl. 18 – 20. Instruktörsledd träning.

• Träning kan även ske på tidsdagar och onsdagar, kl. 18 – 20. Träning på egen hand

• Juniorer kan även träna med instruktör på söndagar, kl. 10 – 12.

Plats

Träning sker, beroende på säsong, antingen inomhus i Hågaby eller utomhus i Ekebyboda.

Vägbeskrivningar finns här.

 

3.3 Terminslängd

• Vårterminen startar torsdag v.2 och pågår till torsdag v.27

• Höstterminen startar torsdag v.31 och pågår till torsdag v.51

Träningsuppehåll görs vid vissa skollov och helgdagar. Vårterminen är längre men innehåller också fler lov- och helgdagar. Undantag och korrigeringar från ovan angivna terminslängder kan förekomma

 

3.4 Instruktörsledd träning och träning på egen hand

 

Instruktörsledd träning

Instruktörsledd träning ges för Bågskytteskolans deltagare med träning på torsdagar och som komplement til Bågskytteskolans träning ges ledarledd juniorräning på söndagar. 

Alla annan träning sker på egen hand.

 

Träning på egen hand

Under de träningstillfällen som inte är instruktörsledda sker träningen på egen hand.

 

3.5 Träningsgrupper

-

Klubben har inga specifika träningsgrupper.

 

3.6 Viss egen utrustning efter grundkurs

Du som fortsätter i bågskytteskolan efter grundkurs skaffar eget armskydd, egen tab (fingerskydd) och egen fingerslinga, övrig utrustning får du låna om du deltagit i grundkursen vid minst 5 av 7 kurstillfällen. Låneutrustning får inte tas med hem eller användas på annan tävling än klubbtävling.

 

3.7 Tidsgräns för lån av utrustning

Du får låna utrustning i 6 månader räknat från din start i Grundkursen.

Efter 6 månader skaffar du egen utrustning.

 

3.8 Köpa egen utrustning

Vi rekommenderar dig att skaffa egen utrustning så snart som möjligt, främst för att kvaliteten på utrustningen blir bättre och du får en utrustning som är anpassad till dig. Det gör att skjutningen blir roligare och du kan utvecklas bättre som skytt.

Kontakta gärna klubbens instruktörer för rådgivning vid köp av utrustning samt för hjälp med att montera och göra grundinställningar av din nya utrustning.

- Här kan du läsa mer om köp av grundutrustning och hitta länkar till återförsäljare.

 

3.9 Skjutstil

Vi anser det är positivt om du känner att du vill byta till en särskild skjutstil och det får du gärna göra så snart som möjligt, men då skaffar du egen utrustning.

I Bågskytteskolan utgår vi liksom i grundkursen från skjutstil Barebow och så länge du använder låneutrustning skjuter du i första hand barebow.

Du får möjlighet att prova annan skjutstil vid enstaka träningstillfällen, men om du vill byta helt skaffar du egen utrustning.

 

3.10 Handbok för nya bågskyttar.

Grundkurs i bågskytte och Bågskytteskolan utgår från ”Handbok för nya bågskyttar”, som är en vägledande kurs- och utvecklingsplan för nya bågskyttar, framtagen av det internationella bågskytteförbundet, FITA / WA (World Archery).

Handbok för nya bågskyttar med BSK Sturarnas anpassning ingår i medlemsavgiften för dig som deltar i Bågskytteskolan och tillhandahålls av klubben.

- Läs gärna informationen om Handboken som finns här.

Vi vill att du som deltar i Bågskytteskolan regelbundet läser Handboken och på så sätt förbereder dig för träningen. Föräldrar får gärna gå igenom Handboken med sina barn.

Har du frågor eller funderingar går det alltid bra att vända dig till våra instruktörer.

 

3.11 Märkesprov och klubbtävlingar

Bågskytteskolans märkesprov är frivilliga, men du som skytt uppmuntras att göra märkesproven för att utvecklas och för att få ett kvitto på din utveckling.

Provtillfällen schemaläggs och du anmäler själv till instruktörerna om du vill göra märkesprov.

Märkesproven kan kombineras med enkla klubbtävlingar öppna för alla medlemmar.

 

3.12 Träningsvärd

Träningsvärden ser till att lokalen är öppen mellan kl. 18:00 och kl. 20:00.

Medlem med nyckel kan agera Träningsvärd. Träningsvärden är på plats under kvällen och kan svara på frågor, ser till att lokalen är upplåst, att utrustningen är åtkomlig och hjälper vid behov skyttarna att stränga upp och komma igång.

Träningsvärden ska se till att närvarolista förs.

Träningsvärden behöver inte ge skyttarna instruktion och kan själv skjuta under kvällen.

 

3.13 Tidsgräns för bågskytteskolan

Ingen tidsgräns finns för bågskytteskolan. Träna så mycket och så länge du vill.

 

3.14 Lämplig klädsel

 

Allmänt:

Bekväma oömma kläder och skor rekommenderas, plagg med tjocka och bylsiga ärmar bör undvikas.

 

Inomhus:

Lämplig klädsel är kortärmad tröja, gärna T-shirt eller piké. Välj framför allt att inte ha för tjocka eller stora och bylsiga plagg. Vill du skjuta i långärmat, ta då gärna ett underställ under en kortärmad tröja, andra tröjor går självfallet också bra men ärmarna bör vara relativt tajta för att minimera risken för att strängen ska slå i klädseln.

I skjuthallen i Hågaby ska inomhusskor användas.

 

Utomhus:

Vi tränar oavsett väderlek, om inte vädret är extremt kallt, blåsigt eller hårt. Vi gör paus vid åska och störtskurar. Vid ”normalt regn” och ”normal blåst” tränar vi som vanligt.

Utomhus kommer varma kläder ofta väl till pass. Välj då att bära plagg som inte är bylsiga. Ha t.ex. långärmade underställ under en kortärmad tröja (typ T-shirt eller piké), en varm väst kan också vara bra. Ta även med varm jacka och vantar som du kan ta på dig mellan skjutserierna.

Det går sällan bra att skjuta i tjocka plagg, du blir orörlig och får stor risk för islag.

Ha rejäla skor på fötterna, banorna i Ekebyboda kan vara både blöta och leriga.

Det kan också vara blåsigt varför vida ärmar och fladdriga kragar är olämpliga att ha på dig då du skjuter. Ett tunt smidigt vindtätt regnställ är bra att ha vid dålig väderlek. Fladdriga ärmar kan tejpas.

 

3.15 Börja tävla

Tävlingslicens ingår i medlemsavgiften för de av klubbens medlemmar som vill tävla, det gäller även dig som deltar i Bågskytteskolan. Förutom tävlingslicens behöver du också klubbens tävlingströja – ”skjuttröjan”.

Licenser: info på anna sida

 

Tävlingströja

Klubbens tävlingströja - "skjuttröjan" är en svart kortärmad pikétröja med guldtryck på ryggen och är den enda tröjan (förutom helvit "neutral" tröja) som får användas vid tävling.

I Svenska bågskytteförbundets (SBFs) tävlingsbestämmelser regleras vilken klädsel som får användas vid tävling, läs mer här (kap 21:3):

 

3.16 Nycklar

Du som är ny medlem har möjlighet att kvittera ut nyckel till våra anläggningar om du har skaffat egen utrustning och har kunskapskrav motsvarande vad som krävs för tävlingslicens.

- Läs mer om hur du får tag på nyckel och vem du kontaktar, här.

 

3.17 Medlemskap

Tänk på att du som deltagare i Grundkursen eller Bågskytteskolan också är medlem i föreningen.

- Här kan Läsa mer om vad som gäller för dig som är medlem i klubben.

 

Avslut av medlemskap

Du som slutar direkt efter grundkursen anses ha begärt ditt utträde ur föreningen.

Du som däremot har fortsatt, i Bågskytteskolan eller på egen hand, anmäler till styrelsen om du bestämt dig för att sluta och begär på så sätt utträde ur föreningen.

Enligt stadgarna är du medlem i föreningen så länge du betalar du medlemsavgift.

Enligt stadgarna gäller också att: ”Medlem som inte har betalat medlemsavgift för två på varandra följande verksamhetsår får anses ha begärt sitt utträde ur föreningen”. Det betyder alltså att du betraktas som medlemmar i upp till två år om du har slutat utan att begära utträde.

Anmäl därför utträde så snart du bestämt dig för att sluta. Då kan klubben hålla en uppdaterad medlemsförteckning och du slipper få onödiga utskick, kallelser och brev.

 

3.18 Ideellt arbete, arbetsdagar och städning

BSK Sturarna är en ideell förening och vi hjälps tillsammans åt med det arbete som behöver utföras i klubben. Dit hör t.ex. allmänna arbetsdagar, att hjälpa till vid klubbens tävlingsarrangemang och städning av klubbens anläggningar i Hågaby och i Ekebyboda.

Klubbens aktiva medlemmar delas in i städgrupper som har ansvar för städningen enligt ett rullande schema. Även Bågskytteskolans skyttar ingår i städgrupperna.

Uppdaterad: 15 SEP 2015 22:29 Skribent: Jonas Hultgren

Kommande mästerskapsarrangemang:

2020

BSK Sturarna arrangerar NUM 2020


Våra senaste mästerskapsarrangemang:

2017

 
2015

 

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

 

 

 

 

klart.se

Postadress:
BSK Sturarna - Bågskytte
Hågavägen 190
75263 Uppsala

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info